Home » Uncategorized » За този блог

За този блог

Уважаеми колеги,

Като член на Висшия съдебен съвет, избран от съдиите, приемам като своя отговорност да поддържам непрекъсната и своевременна комуникация със съдиите в страната.

На делегатското събрание на съдиите, проведено на 15 септември 2012 г. поех задължение да търся мнението на всички вас по въпросите, които засягат доброто администриране на съдебната власт, както и да намеря начин да поддържам непрекъснат контакт и да се отчитам пред съдиите за свършеното от мен в работата ми като техен представител във ВСС.

Тази страница в интернет е средство за бързо и полезно общуване между съдиите и ВСС, чрез един от вашите представители в кадровия орган на съдебната власт.

Намерението ми е да предоставям информация, свързана с различните аспекти  от дейността на ВСС; да обсъждаме заедно конкретни предложения и идеи за решаване на съществените проблеми в администрирането на съдебната власт – атестирането, конкурсите за повишаване и преместване, натовареността на съдилищата и съдиите и др.; да имате информиране възможност активно да следите дневния ред от пряката работа на ВСС.

Създаването и поддържането на тази страница в интернет цели да подпомогне общуването между съдиите и ВСС, създаването на отношения на доверие и сътрудничество, за да се постигне действително самоуправление на съдебната система чрез прякото включване на съдиите в процеса на решаване на съществените проблеми.

Призовавам всички съдии оттук насетне да следят съответстват ли концепциите на членовете на ВСС, с това което те ще правят занапред в своята работа, като по този начин съдиите ще упражняват контрол върху дейността на излъчения и от тях кадрови орган, ще спомогнат за предпазването от самозатваряне, изолиране и бюрократизиране на ВСС.

Калин Калпакчиев

Advertisements

12 Comments

 1. Един_българин says:

  Здравейте, не съм част от съдебната система, но искам да Ви пожелая успех! Вижда се, че свестните са малцинство в ВСС, а и във всяка структура в България в този момент, но точно такива хора могат да направят нещо. Малко по-малко можем да работим върховенството на закона да бъде там, където му е мястото. Въпреки, че ще Ви е трудно и че още доста Ваши предложения ще бъдат отхвърлени не се предавайте. Много хора Ви следим и Ви подкрепяме изцяло! Не ни предавайте!

 2. […] на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев пусна личен блог, чрез който да “подпомогне общуването между […]

 3. aallkzaltcsrf says:

  Помолете някой да пусне RSS възможност на блога, за да Ви следим по-лесно!

 4. Прекрасна инициатива, браво! На добър час, успех, кураж и здрави нерви, дебели колкото корабни въжета ти пожелавам!

 5. Йордан Дамаскинов says:

  Поздравявам господин Калпакчиев за непреклонните му и самоотвержени усилия да обърне внимание на останалите членове на Висшия съдебен съвет към истинските проблеми на действащите съдии, които не са само техни лични проблеми, но и проблеми на върховенството на закона. Откриването на този блог представлява безпрецедентен израз на уважение към всички съдии. Въпреки увеличената публичност в работата на ВСС, информацията от първа ръка ще бъде много полезна. На добър час.
  Йордан Дамаскинов – Русенски окръжен съд

 6. Женя Иванова says:

  УСПЕХ!

 7. Kirsner says:

  Г-н Калпакчиев, поздравявам ви за добрата идея. Освен повече прозрачност в работата на ВСС, се надявам да се обсъждат и идеи за цялостта промяна в седебната система, включително и такива, чиято реализация зависи не от ВСС, а от законодателя. Защото членовете на ВСС винаги могат да дадат сановище на колегите си от законодателната парламентарна комисия.Аз лично съм убеден, че без конституционни поправки цялостно подобрение на работата на съдебната система няма как да се случи. Една възможна конституционна промяна например е председателите на ВАС и ВКС да не бъдат по право членове на ВСС. Там те често защитават интересите на водените от тях върховни съдилища и позицията на Георги Колев, изразена преди няколко дни във ВСС относно евентуални проверки във ВАС показва недвосмислено това . Вместо присъствието на председателите на ВАС и ВКС във ВСС може да се въведе фигурата на главен съдия на републиката (подобно на гл.прокурор), който да отговаря за подобряване на организацията на работа в съдилищата, да следи работата и приема отчетността на председателите на различните съдилища, да дава методически указания за оеднаквяване на съдебните процедури и практики (често има драстични разминавания в мотивите на съдебните решения дори в рамките на 3-членен и 5-членен състав на ВАС или ВКС) и да се отчита пред ВСС и парламента. Трябва да се направят конституционни поправки и да се направи възможно отстраняване от длъжност при определени обстоятелства на членовете на ВСС, вкл.и на гл. прокурор и гл. съдия. Може и да се помисли и за намаляване на техния мандат от 7 на 5 год., а на останалите членове на ВСС – от 5 на 4 год. Освен конституционни поправки е разумно да се направят поправки в закона за съдебната власт и в закона за конституционния съд , които да гарантират избягване на конфликт на възможни интереси. Сегашното положение, при което парламента може да избира член на ВАС ( върховния административен съд) е типичен пример за такъв конфликт. Моето мнение е, че Борис Велчев беше конформист и избягваше да се противопоставя на вътрешния министър и въобще на изпълнителната власт, когато те оказваха натиск върху прокуратурата, защото той си правеше сметки да бъде подкрепен от ГЕРБ за членство в Конституционния съд. Така и на практика стана ( чрез президента, излъчен от тази партия). Това също е вид конфликт на интереси- непротивопоставянето и послушанието, с цел да се харесаш някому или най-малкото да не го “раздразниш”. Въобще след изкарването на мандата си, гл. прокурор, председателите на ВАС и ВКС, членовете на КС и дори тези на ВСС, не би трябвало да имат следващ веднага мандат на какъвто и да е висш държавен пост, за за да се избегне именно такъв вид евентуален конформизъм.

 8. Kirsner says:

  Под “Сегашното положение, при което парламента може да избира член на ВАС ( върховния административен съд) е типичен пример за такъв конфликт. ” имах предвид случая с г-жа Марковска и възможността съдия от ВАС, където по принцип се атакуват актове на правителството ( т.е. политическото мнозинство), да бъде избиран от същото това мнозинство за член на Конституционния съд, както и за член на ВСС.

 9. Камелия Иванова says:

  Съдия Калпакчиев, искрено и силно Ви желая успех!

 10. Михаил Михайлов says:

  Поздравления за добрата идея и успех!

 11. Вени Г. says:

  Уважаеми г-н Калпакчиев,

  Не съм юрист, но разбирам доста от право и следя по професионални причини правната тема в медиите. Преди всичко искам да Ви поздравя за достойните и същевременно високопрофесена позиции, които отстоявате във ВСС. Няма да Ви е лесно, знаете защо, но ще Ви помоля за нещо, за което, мисля, биха Ви помоли още много мислещи българи:

  Не на напускайте отвратен ВСС, както направиха колегите Ви Капка Костова и Галина Захарова при миналия ВСС. Постъпката им бе достойна, но нормалните българи се нуждаят да могат да чуват истината за това какво прави висшият висш административен орган на съдебната власт, защото прекалено много станаха тъмните дела, сътворени от него. Под “тъмни” имам предвид не само “приети на тъмно”.

  Още един път поздрав, и кураж!

  С уважение:
  Невена Гюрова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: